//
you're reading...
Kroatië 2010

Kroatië 2010 – 28 mei

Novalja – Tovarnele – Zigljen – Prizna – Karlobag – Smiljan – Groznjan – Medak – Gracac – Korenica – Plitvice: 243 km

Na een heerlijk ontbijt nog “even” afgerekend en dan onze route van vandaag starten.  We splitsen ons op in twee groepjes, Kristof en Brenda gaan rechtstreeks naar de overzet in Zigljen, terwijl Ria en ik nog gauw even een glimp willen opvangen van Lun en Tovarnele, het meest westelijke deel van het eiland Pag.

Onderweg vernemen we dat Kristof zijn zender verloren is (waarschijnlijk op de motor laten liggen, en dus onderweg moet die er ergens afgedonderd zijn).  Dat is natuurlijk wel dikke pech!  Zij zijn nog gaan zoeken, maar hebben hem niet teruggevonden. 😦

Zoals we al heel de reis door hebben kunnen vaststellen veranderd de omgeving hier bijna elke 10 km dat je rijdt.  Ook nu is er weer een totaal andere omgeving dan dat we tot hiertoe gezien hebben.  Lage en hoge muurtjes van opgestapelde rotsblokken doorkruisen het landschap.  Oude Olijfbomen omringd door grote rotsblokken.  Ruïnes van oude huizen vertellen het verhaal van vele jaren terug.

IMG_2512 IMG_2513 IMG_2516
IMG_2529   IMG_2531

Ook het uiterste puntje Tovarnele heeft iets betoverends, een piepklein vissersdorpje met een prachtig uitzicht op de verder gelegen eilanden, zoals Rab.

IMG_2519 IMG_2521 IMG_2527

 

Nu is het onze beurt om richting Zigljen te stevenen.  We hebben ruimschoots de tijd, daar de volgende ferry om 11:30 vertrekt.  Daar aangekomen zien we ook Brenda en Kristof in de wachtrij staan.  Met de motor vervoeg ik hen.  Nog andere motards staan daar mee aan te schuiven, twee Italianen elk met een GS tweeklepper (R 100 GS en R 80 GS Dakar) en een Noor met een Triumph van 1971!!  Uiteraard geraken we wat aan de babbel.  Vooral de Noor bleek een welbespraakt man en een echte levensgenieter te zijn.  Tijdens de overzet worden hier en daar ook nog wel wat verhalen boven gehaald.  Zelfs zijn er sportievelingen die Kroatië verkennen met de fiets.  Zij doen elke dag tussen de 80 en 100 km!!  Geef mij dan maar mijn fietske met dat moteurke onder!!

IMG_2535 IMG_2536 IMG_2537
  IMG_2541  

Onze volgende stop is Smiljan, het geboorte dorp van de uitvinder – natuurkundige Nikola Tesla.  Een interessant bezoek.  We maken er een experiment mee met de Tesla Transformator, die met 1.000.000 Volt een elektromagnetisch veld opwekt dat TL buizen in de onmiddellijke omgeving doet oplichten zonder aan de stroom verbonden te zijn!!
Nadien experimenteren we ook even met de middelpuntvliedende kracht op één van de labo toestellen die daar stonden.  Kristof heeft aan de lijve mogen ondervinden dat daar niet moet mee gelachen worden.

IMG_2549 IMG_2555 IMG_2561

Genoeg geëxperimenteerd!  We vervolgen onze route naar het Nationaal Park van Plitvice Jezera.  Park met de duizend meren en watervallen.

Buiten het feit dat we een paar keer controles van de Policija passeren en uiteraard het immer veranderende landschap (we zien zelfs onderweg nog sneeuw liggen op één van de omringende bergen) verloopt de rit vrij vlot.  In Gracac hebben we nog even gestopt en aldaar een pizza verorberd (een “normal” blijkt daar het formaat van een bijna een 17” wiel te hebben!). 

We komen deze keer op een deftig uur aan in het hotel, we maken nog even een verkennende wandeling naar de ingang van het natuurpark, bespreken welke route we morgen doorheen het park gaan nemen… neen, niet met de motor maar… te VOET!!

Wat verderop nemen we in het restaurant “Licka Kuca” ons avondmaal, bestaande uit lam aan het spit en kalfsvlees.  Weer lekker.  Zo kunnen we onze dag weer voldaan afsluiten.  Morgen rendez-vous met de meren en de watervallen.

Als je de volgende blog niet ziet verschijnen, dan wil dit zeggen dat een Bruine Beer mij een lekkere hap heeft gevonden!

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: